Hollande septentrionale 1740
Reinier & Joshua Ottens
€ 750
Inter-Antiquariaat Mefferdt & De Jonge
- Sur l'oeuvre d'art“Hollandiæ Septentrionalis & Frisiæ Occidentalis”, kopergravure voor het eerst uitgegeven door Johannes de Ram ca. 1690, hier in een heruitgave van ca. 1740 door Reinier en Josua Ottens. In de tijd met de hand gekleurd, met latere toevoegingen. Afm.: 55,5 x 66 cm. Fraaie kaart van noordelijk deel van Holland en West Friesland, met een inzetkaartje van de eilanden Texel, Vlieland en Terschelling. Omstreeks de midden van de 17de eeuw waren de grote droogmakerijen in Noord-Holland voltooid. De belangrijkste daarvan waren: De Zijpe in 1596-1597, Wieringerwaard in 1610, Beemster in 1607-1612, Purmer in 1618-1622, Wijde Wormer in 1624-1622, Watergraafsmeer (Diemermeer) in 1629, Heerhugowaard (De Groote Waert) in 1629-1631 en Schermer in 1631-1635. Het IJ stond nog in open verbinding met de Zuiderzee. Het zette zich voort tot aan de duinen, met aldaar het Wijckermeer. Bij Halfweg gaf een sluis toegang tot de Haarlemmermeer. Gebruikers van de trekschuit over de Haarlemmertrekvaart moesten daar overstappen, om aan de overkant hun weg te vervolgen. (Pas tussen 1848 en 1852 werd de Haarlemmermeer drooggelegd. De inpoldering van Het IJ volgde bij de aanleg van het Noordzeekanaal tussen 1865 en 1876.) Rechtsonder zien we het titelcartouche, vervaardigd door Romeijn de Hooghe, met daaromheen verschillende figuren waaronder een man met een paard, saters, putti, Mercurius die de hoorn des overvloeds aanneemt van een vrouwfiguur, en een riviergod. Linksonder twee schaalstokken met Duitse mijlen en Franse mijlen “of uuren gaans”. De lengte en breedtegraden staan vermeld in de kaderrand van de kaart. Vermeld wordt dat de lengtegraden beginnen bij de Meridiaan van het eiland Tenerife. (Bepaling van de geografische lengte op zee was tot eind achttiende eeuw niet goed mogelijk. Een van de methodes voor navigatie was in deze periode het zgn. gegist bestek, waarbij uitgegaan werd van het laatst zichtbare stuk land. Met een hoogte van 3718 meter boven zeeniveau was de vulkaan El Teide op Tenerife een handig baken bij deze vorm van navigatie.) Prijs: Euro 750,-
- Sur l'artiste
La période de 1630 à 1700 fut « l'âge d'or » de la cartographie hollandaise. Les cartes étaient perçues comme des œuvres d'art, le travail manuel était très apprécié, la gravure était au plus haut niveau, mais du point de vue de la précision géographique, les cartes des maîtres néerlandais étaient inférieures aux cartes produites en Allemagne, en France et dans d'autres pays européens. .
Joachim, le fondateur de la firme Ottens, est né à Amsterdam et a d'abord travaillé comme graveur sur cuivre. En 1711, il fonde sa propre entreprise spécialisée dans l'édition et l'impression, vendant des livres, des cartes, des cartes postales et les illustrant.
Bien que Joachim décède quelques années plus tard, ses fils, Renier et Joshua, poursuivent avec succès l'entreprise paternelle. La contribution la plus significative à la cartographie de la famille Ottens a été les énormes atlas en plusieurs volumes qu'ils ont réalisés sur commande, comme Atlas Major. Certains numéros d'Atlas sont composés de plus de 800 cartes publiées séparément.
Êtes-vous intéressé par l'achat de cette oeuvre?
Artwork details
Related artworks
- 1 - 4 / 4
Artiste Inconnu
A large wall map of Asia by Nicolas de Fer 1647 - 1720
Prix sur demandeZebregs & Röell - Fine Art - Antiques
1 - 4 / 24- 1 - 4 / 12