Amsterdam - Joan Blaeu(?), 1661 by Joan Blaeu
Scroll to zoom, click for slideshow

Amsterdam - Joan Blaeu(?), 1661 1661

Joan Blaeu

PapierImprimer
48 ⨯ 57 cm
€ 2.750

Inter-Antiquariaat Mefferdt & De Jonge

  • Sur l'oeuvre d'art
    PLANNEN VOOR DE VIERDE UITLEG VAN AMSTERDAM “Amstelodamum Celebre Emporium Forma Plana” Kopergravure van Amsterdam vervaardigd door Claes Jansz. Visscher of Joan Blaeu in 1661. Afm. 48,5 x 57,5 cm. Het is aannemelijk dat het stadsbestuur opdrachtgever was voor het vervaardigen van de koperplaat en de kaart. Het gebied van de Vierde Uitleg was nog niet gegraveerd, zeer waarschijnlijk omdat de definitieve invulling nog niet was vastgesteld. In feite is het een werkkaart waarmee voor het gebied van de Vierde Uitleg verschillende gebiedsindelingen en andere uit te voeren plannen door handgetekende annotaties gevisualiseerd konden worden. Er zijn ook een aantal afdrukken bewaard gebleven (in het Amsterdamse Stadsarchief) die als werkkaart zijn gebruikt. Het ontwerp van de kaart met de gebouwen in de bovenhoeken en een stadsprofiel aan de onderzijde grijpt terug op een kaart van Claes Jansz. Visscher (het beursgebouw rechts is een verkleinde weergave van een andere voorstelling die Visscher had gemaakt). De inhoud van het kaartbeeld van de binnenstad is ontleend aan en kaart van Johannes Janssonius die op zijn beurt plattegronden van Joan Blaeu als voorbeeld had gebruikt. Het is mogelijk dat Joan Blaeu de uitgever van dit exemplaar is geweest. Blaeu was immers lid van de vroedschap van Amsterdam en maakte deel uit van een commissie van zeven heren die moest adviseren over de uitbreidingen van de stad. Het is voorstelbaar dat de commissieleden op enig moment de behoefte hadden aan een kaart met nog blanco Vierde Uitleg die ze vervolgens zelf konden annoteren. Door zijn genoemde functies onderhield Joan Blaeu directe relaties met vele andere Amsterdamse politici, waardoor hij de opdracht tot vervaardiging mogelijkerwijs makkelijker kon verkrijgen dan andere kaartmakers. Het kaartbeeld werd nooit voltooid. Wellicht dat het stadsbestuur het voornemen had, om, zodra de Vierde Uitleg zijn definitieve vorm gekregen had, een finale versie te drukken. Vermoedelijk was het de bedoeling om daarbij ook de in de nieuwe uitleg nummers te plaatsen. Die zouden dan verklaard worden in de het lege kader ter linkerzijde. Omdat er echter, in en kort na 1662 meerdere commerciële uitgevers (zoals Nicolaes Visscher en de familie Danckerts) in dit gat in de markt sprongen, werd een stedelijke uitgave van de nog te actualiseren plaat overbodig. De kaart bleef wat het was: een onvoltooide uitgave. Literatuur: Marc Hameleers “Kaarten van Amsterdam 1538-1865”, nr. 40. Prijs: Euro 2.750,-
  • Sur l'artiste

    Joan Blaeu (1596-1673), est née le 23 septembre 1596 à Alkmaar.

    C'était un cartographe néerlandais né à Alkmaar. Il a suivi les traces de son père, le cartographe Willem Blaeu.

    En 1620, il devient docteur en droit mais il rejoint l'œuvre de son père. En 1635, ils publient l'Atlas Novus (titre complet : Theatrum orbis terrarum, sive, Atlas novus) en deux volumes. Joan et son frère Cornelius ont repris l'atelier après la mort de leur père en 1638. Joan est devenu le cartographe officiel de la Compagnie néerlandaise des Indes orientales.

    La carte du monde de Blaeu, Nova et Accuratissima Terrarum Orbis Tabula, incorporant les découvertes d'Abel Tasman, a été publiée en 1648. Cette carte était révolutionnaire en ce qu'elle "représente le système solaire selon les théories héliocentriques de Nicolas Copernic, qui montrent la terre tournant autour le soleil... Bien que le livre révolutionnaire de Copernic Sur les révolutions des sphères ait été imprimé pour la première fois en 1543, un peu plus d'un siècle plus tôt, Blaeu fut le premier cartographe à incorporer cette théorie héliocentrique révolutionnaire dans une carte du monde."

    La carte de Blaeu a été copiée pour la carte du monde placée dans le trottoir du Groote Burger-Zaal du nouvel hôtel de ville d'Amsterdam, conçu par l'architecte néerlandais Jacob van Campen (aujourd'hui le palais royal d'Amsterdam), en 1655.

    La Hollandia Nova de Blaeu a également été représentée dans son Archipelagus Orientalis sive Asiaticus publié en 1659 dans le Kurfürsten Atlas (Atlas du Grand Électeur). et utilisé par Melchisédech Thévenot pour produire sa carte, Hollandia Nova—Terre Australe (1664).

    Sous le nom de "Jean Blaeu", il a également publié le 12 volume "Le Grand Atlas, ou Cosmographie blaviane, en laquelle est exactement décrite la terre, la mer, et le ciel". Une édition est datée de 1663. Elle était in-folio (540 x 340 mm) et contenait 593 cartes et planches gravées. En mars 2015, un exemplaire était en vente pour 750 000 £.

    Vers 1649, Joan Blaeu publia une collection de cartes de villes hollandaises nommée Toonneel der Steeden (Vues de villes). En 1651, il fut élu au conseil d'Amsterdam. En 1654, Joan publie le premier atlas de l'Écosse, conçu par Timothy Pont. En 1662, il réédita l'Atlas Novus, également connu sous le nom d'Atlas Maior, en 11 volumes, et un pour les océans.

    Une cosmologie était prévue comme projet suivant, mais un incendie détruisit complètement l'atelier en 1672.

    Joan Blaeu mourut à Amsterdam l'année suivante, 1673. Il fut enterré dans la Westerkerk à Amsterdam.

Êtes-vous intéressé par l'achat de cette oeuvre?